Kunsthal Hof88 bannerlogo1100b

Foto homepage 4

15 april - 17 juni 2018
Opening op zondag 15 april 2018 om 15.00 uur door Jan Groenewoud, vriend van de schilder in aanwezigheid van de kunstenaar.
Muziek: Arman van Dijk, piano.

Jan van der Kooi (1957) is een figuratief tekenaar en schilder. Zijn spontane tekeningen ontroeren. Zijn speelse lijnvoering boeit. Met slechts enkele lijnen en vlekken slaagt hij erin een totaalbeeld te suggereren. Het zijn vooral dieren, landschappen en zelfportretten die de tekenaar ons toont. Jan van der Kooi schuwt de trends en de commercie van de grote musea waar het vooral  draait om bezoekersaantallen. In de luwte maakt hij deel uit van een onderstroom die staat voor traditie en kwaliteit. Meesterschap door oefening, studie en discipline.    De onderwerpen voor zijn schilderijen vindt hij vooral in zijn huis en atelier. Gewoon zijn ramen, maar dan bij wisselende weersinvloeden en in verschillende jaargetijden. In vele tinten wit schildert hij zijn zoektocht naar het licht. Hele series met zijn ateliervloer als onderwerp en een enkel voorwerp erop. Ook hier: een spel van licht en schaduw.

Foto's van de opening


Foto's door Greet van Witsenburg

Film en interview tijdens de opening van 

Film van de opening door Aad van der Valk 

“Jan van der Kooi,  figuratief tekenaar en schilder. Hij wordt beschouwd als één van de beste, levende, Nederlandse Kunstenaars” :Wikipedia.

Wat hebben we moeten praten, deze gerenommeerde kunstenaar die  in binnen- en buitenland geëxposeerd heeft.
-Leg me uit waarom jullie mijn werk in Almelo willen exposeren-
Nou, een prachtige Kunsthal, een  vrijwilligersorganisatie  die grootse tentoonstellingen organiseert, een kunstcommissie die praat als Brugman. en een feestelijke  opening.
Hij kwam kijken…. zag …. en….kwam meteen in de stemming om in de kunsthal te exposeren. Want dat enthousiaste publiek hebben we hem ook nog in het vooruitzicht gesteld.
Dus Almelo en Twente, kom kijken naar deze grootse toonstelling van een meester tekenaar/schilder die het onzichtbare zichtbaar maakt. “Zijn werk vertoont speelsheid en emotie , ademt verstilling uit en gaat niet mee in de koortsachtige en opgeklopte haast van deze tijd”: Eric Bos,  kunstrecensent.

Op zondagmiddag 29 april lichtte Jan van der Kooi zijn werk toe in een open bijeenkomst.

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 juni gaf Jan van der Kooi een zeer geslaagde masterdclass.

Korte documentaire over Jan van der Kooi

 
Indigo 68 va   Indigo 68 a a

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 

Dank aan de vele donateurs, de gemeente Almelo, Prins Bernhard Cultuurfonds / Stadsfonds Almelo, Almelo Promotie, Kroon Oil en Malvern Panalytical.
Faciliteiten beschikbaar gesteld door Theater Hof88.

Kunsthal HOF88 Elisabethhof 6 7607 ZD  Almelo     Routebeschrijving
Openingstijden:  dinsdag t/m zondag 13.30 - 17.00 uur.
 

Gemeente Almelo logo Almelo promotie uni

 
Malvern
 Logo Pr Bernhardfonds en Stadsfonds 2 trans  roggekamp peitsch   COGAS