Kunsthal Hof88 bannerlogo1100b
De Fundatie te gast bij Indigo!

met werk uit haar collectie van Gooitzen de Jong

19 juni t/m 4 september 2016

LOGO MUSEUM FUNDATIE ZWART 2

Tevens is werk te zien van Lisanne Langenberg.

Opening: zondag 19 juni 2016, 15.00 uur
door Frank Letterie, beeldhouwer  
Muziek: Arman van Dijk, piano

Gooitzen de Jong (1932

2004) is in de eerste plaats bekend als beeldhouwer. In 1949 doorliep hij de AKI in Enschede. Op voorspraak van zijn docent Henk Zweerus ging Gooitzen de Jong in 1952 naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar professor Piet Esser zijn belangrijkste leraar werd. De Jong deed twee maal mee met de prestigieuze Prix de Rome. Zijn Suzanna werd bekroond met een zilveren medaille (1957), Noach bezorgde hem het goud (1959). Van 1961 tot 1976 was Gooitzen de Jong de officiële stadsbeeldhouwer van Enschede. Samen met Hildo Krop in Amsterdam was hij de enige in Nederland die zo’n functie bekleedde. Daarnaast werkte hij als docent aan de AKI in Enschede en de Academie Minerva in Groningen. Dat De Jong een buitengewoon goede schilder en tekenaar was, is minder bekend. Het meest voorkomende onderwerp in zijn ruimtelijk werk alsook in zijn tekeningen en schilderijen is het vrouwelijk naakt. Deze tentoonstelling, samengesteld met werken uit de collectie van Museum de Fundatie, presenteert Gooitzen de Jong in al zijn veelzijdigheid.

Lisanne Langenberg (Gramsbergen 1989) doorliep de AKI in Enschede en exposeerde na haar afstuderen o.a. in de Beurs van Berlage in Amsterdam, Nieuw Dakota Amsterdam en het Drawing Centre in Diepenheim. Haar werk kent vele uitingsvormen: van tekenen naar installatie, fotografie, mode, film. De tekeningen geven het meest direct uiting aan dat wat zij wil vertellen. Zij maakt haar tekeningen bewust mooi. Dat komt voort uit een verlangen om iets zo aantrekkelijk mogelijk neer te zetten, anderzijds is het een strategie om de kijker te verleiden en deze vervolgens te confronteren met een explosie aan betekenissen. Alsof het beeld ineens ontploft. Deze bedrieglijke schoonheid is ook het onderwerp van haar werk, evenals ensceneringen, poses, rolmodellen, die een belangrijke rol spelen in haar werk. Er bestaat een spanning tussen dat wat zij wil vertellen en dat wat zij niet wil laten zien. Langenberg zet symbolen en archetypen in om deze complexiteit te kunnen tonen.

Dank aan de vele donateurs, de gemeente Almelo, Prins Bernhard Cultuurfonds / Stadsfonds Almelo, Almelo Promotie, Kroon Oil en Malvern Panalytical.
Faciliteiten beschikbaar gesteld door Theater Hof88.

Kunsthal HOF88 Elisabethhof 6 7607 ZD  Almelo     Routebeschrijving
Openingstijden:  dinsdag t/m zondag 13.30 - 17.00 uur.
 

Gemeente Almelo logo Almelo promotie uni

 
Malvern
 Logo Pr Bernhardfonds en Stadsfonds 2 trans  roggekamp peitsch   COGAS