Kunsthal Hof88 bannerlogo1100b
Tijdgenoten in kleur en zwart-wit

Herman Krikhaar en Fritz Pitz

19 april t/m 25 mei 2008

De tentoonstelling werd op zaterdag 19 april geopend door Ed Wingen, oudhoofdredacteur van het tijdschrift Kunstbeeld.

De wereld van schilders en beeldhouwers kent nauwelijks geheimen voor de Duitser Fritz Pitz (Bocholt, 1923 – 2006) en Herman Krikhaar (Almelo, 1930). Een boeiend decor waar zij nooit van afstand naar keken. Pitz wilde eigenlijk schilder worden, maar volgde toch zijn vader op als fotograaf. Krikhaar had als jongen dezelfde aspiratie om kunstenaar te worden, maar werd kunsthandelaar.Uiteindelijk verwezenlijkten ze beiden hun dromen. Krikhaar schildert krachtig, kleurrijk en expressief. Pitz verbeeldt met zijn camera stille momenten van historische waarde - intrigerend en onvergetelijk.

Kwetsbaarheid en karakter
Pitz legde tijdens zijn leven de portretten van creatieven op sublieme wijze vast. In zijn werk zocht hij altijd naar kwetsbaarheid en karakter. Licht loensende blikken of juist overdreven geposeerd. Altijd zwart wit. Naast portretfotografie bekwaamde Pitz zich ook in vrij werk. Veel van de door Pitz gemaakte portretten bevinden zich in prestigieuze collecties zoals in die van het Ludwig Museum in Keulen.

Geur van verf
Galerie Krikhaar in Amsterdam verwierf nationaal faam. Zijn bijzondere aankopen maakten dat Krikhaar ruim 25 jaar lang de aandacht op zijn galerie gevestigd wist te houden. Maar het doek en de geur van verf bleven hem altijd intrigeren, zoals hij dat als kind al had. Na de verkoop van zijn galerie eind jaren ’80 trok hij zich in Frankrijk terug om zich helemaal op zijn kunstenaarsschap te richten. Niet onopgemerkt. De eigenzinnigheid die Krikhaar als mens typeert is terug te zien in zijn werk. Emotie, verhalen uit zijn leven, krachtig verbeeld, altijd verrassend.

Foto's van de opening


Fotografie: Ingrid van der Kooi

Uitnodiging

Dank aan de vele donateurs, de gemeente Almelo, Prins Bernhard Cultuurfonds / Stadsfonds Almelo, Almelo Promotie, Kroon Oil en Malvern Panalytical.
Faciliteiten beschikbaar gesteld door Theater Hof88.

Kunsthal HOF88 Elisabethhof 6 7607 ZD  Almelo     Routebeschrijving
Openingstijden:  dinsdag t/m zondag 13.30 - 17.00 uur.
 

Gemeente Almelo logo Almelo promotie uni

 
Malvern
 Logo Pr Bernhardfonds en Stadsfonds 2 trans  roggekamp peitsch   COGAS